Het Rijksvastgoedbedrijf renoveerde een kantoor op vliegkamp Valkenburg in Katwijk. Daarbij wilde ze zo min mogelijk nieuwe materialen gebruiken. Uit dit project werden 20 belangrijke lessen getrokken.
Andersom bouwen
De essentie van hergebruik wordt in het artikel op de site van Rijksvastgoed mooi samengevat. Hergebruik is een nieuwe werkelijkheid waarbij je andersom bouwt, omdat je uitgaat van de materialen die je hebt. Ieders rol verandert en het is zoeken naar nieuwe manieren om het werk aan te pakken. Als het niet lukt, moet het de volgende keer weer anders.
15 Circulaire oplossingen
Bij het project kreeg de markt de vraag om binnen een vast budget circulaire producten voor te stellen voor de renovatie. Zo kwamen er circulaire oplossingen voor de klimaatplafonds, systeemwanden, binnenkozijnen, verlichting. vloerafwerking, staalconstructie, het ventilatiesysteem, het dak, het glas en tapijt.
20 lessen om te delen
De 20 lessen die Rijksvastgoed uit het project heeft getrokken gaan over
- het aanbesteden
- het proces
- de samenwerking
- het ontwerp
- de volgorde van de bouw
- en de waardering van de prestaties.
Elke tip wordt uitgebreid beschreven. Bij elkaar geeft het een goed beeld waar je op moet letten als je aan de slag gaat met circulariteit.
Verschuiving kostenposten
De kostenoverzichten in het artikel laten goed zien dat de verhouding tussen materiaal-, arbeids- en transportkosten bij hergebruik anders ligt dan bij het gebruik van nieuwe materialen. Er zit zeker nu nog meer werk in hergebruik. Dat komt ook omdat alles nog uitgedacht en op maat gemaakt moet worden. De factor arbeid is een belangrijk aandachtspunt.
Meedoen? Dat kanSluit je aan bij bouwstenen en denk en doe mee in een professioneel netwerk of ontwikkelprogramma. . |
Image
|